Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelikte tetanoz aşısı , çeşitli sorunlar ya da hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden anne adayları çok dikkatli olmalı ve gereken aşıları yaptırmalıdır. Dikkate alınması gereken aşıların başında tetanoz geliyor. Tetanoz, ölüme kadar gidebilen ciddi sorunlara yol açabilir.

Tetanoz Nedir?

Bir çeşit enfeksiyondur. Clostridium Tetani olarak bilinen bu bakteri türü vücuda girerek ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu bakteri vücuda girdiğinde tetanozpazmin salgılar. Tehlikeli boyutlara gelebilen bu salgı, kas kasılmalarına, solunum yetmezliğine, felce hatta ölüme bile neden olabilir.

Tetanoz Nedenleri
– Aşı olmamış olmak
– Uygunsuz ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılan operasyonlar
– Hijyenik olmayan ortamlarda yaşanan kazalar
– Çivi ve paslı bıçak gibi materyallerin vücuda saplanması

Yeni Doğan Tetanozu Nedir?

Bebekler yeni doğduklarında steril olmayan kesici aletlerle göbek kordonunun kesilmesi durumunda yeni doğan tetanozuna yakalanabilir. Bu durum daha çok gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkar.

Eğer anne adayı tetanoz aşısı yaptırmışsa hem kendisi hem de bebek tetanoz riskinden korunmuş olacaktır. Bu tarz aşılar çocukluk çağlarında zaten yaptırılıyor ancak erişkinlik döneminde hatırlatma amacı ile yeniden tekrarlanabilir. Bu aşılar rapel aşılardır ve 10 yılda bir tekrarlanabilir. Repel aşılar 10 yıl öncesinde tekrarlanmaz.

Gebelik öncesinde ya da gebeliğin 3. ayından itibaren yaptırılabilinir. Gebelik boyunca hem anne hem de bebek tetanoz hastalığından korunmuş olur.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir