Tüp bebek tedavisi kaç kez denenebilir?
Kısırlık sorunlarının geliştirilen yöntem ve tedaviler sayesinde %80’inin çözülebildiği tüp bebek yöntemlerinde; 3 defa üst üste başarısız olmak, ‘’tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları” olarak ifade edilmektedir. Başarısızlığa yol açan birçok faktör olabilir. Yeni bir denemeye başlamadan önce başarısızlığa yol açan faktörlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu sayede bu faktörler iyileştirilebilir ve çocuk sahibi olmak için tedavinin başarı şansı arttırılmış olur.
Tüp bebek tedavisinde denemelerin başarı oranı nasıl arttırılır?
Tüp bebek tedavisinde tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olarak ifade edilen durum, art arda üç tüp bebek tedavisinin de başarısızlıkla sonuçlanmasıdır. İlk 3 tüp bebek tedavisinde başarı oranı daha yüksekken, daha sonraki denemelerde başarı oranının artmadığı görülmektedir. Bu durumda ayrıntılı bir muayene ve araştırma ile başarısızlığa yol açan faktörlerin tespit edilmesi ve yeni denemenin bu faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla başlaması oldukça önemlidir.
Bu gibi durumlarda en yaygın olarak kullanılan yöntemler ise;
• preimplantasyon genetik tanı,
• yapay ana rahmi meydana getirme,
• sperm hücresi tercih etme yönteminin değiştirilmesi olarak sayılabilir.
Tüp bebek tedavisinde başarının arttırılması için çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Preimplantasyon genetik tanı haricindeki tüp bebekte başarı oranını yükselten yöntemler;
• Histeroskopi ve histeroskopik endometrial hasarlama
• Embriyoscope
• Asisted Hatching (AHA)
• Endometrial ko-kültür (Rahim içi doku kültürü)
• Blastokist kültürü
• Salfenjektomi
• Gebelik aşısı
• Doğal siklüs ve mini IVF
Eşler tüp bebek tedavisini kaç kez denemeli?
Tüp bebek tedavisinde gebelik elde etme için yapılan üç tüp bebek denemesinde, hamile kalma oranlarının %90’a yakın olduğu belirtilmiştir. Bu çalışmaya göre, % 95 çiftte tüp bebek tedavisinin üç kez uygulanması ve bunların başarısız olması durumunda, yeni denemelerde başarı elde etmenin zor olduğu ortaya çıkmıştır. Tüp bebek tedavisi deneme sayısında herhangi bir yasal sınırlandırma bulunmamaktadır. Çiftler, maddi ve manevi güçlerinin yettiği kadar tüp bebek denemesi yapabilirler. Fakat başarı şansının artmayacağı göz önünde bulundurulsa, deneme sayısına hekim ve tüp bebek ekibinin karar vermesi daha sağlıklı olacaktır. Her çiftin sağlık sorunu, fizyolojik ve genetik özellikleri, kısırlık sorunları farklı olduğu gibi, her hastanın denemesi gereken tüp bebek tedavi sayısı farklıdır.
Tüp bebek tedavisinde yeni denemeler nasıl etkilenir?
Tüp bebek tedavisinde başarısızlık söz konusu olmuşsa, zaman kaybetmeden gerekli muayene ve tetkiklerin yapılıp 2 ay sonra yeni tedaviye başlamak uygun olacaktır. Ancak bu noktada anne adayının yaşı 35’ten küçük, yumurtalık rezervleri iyi durumdaysa aradaki süre uzatılabilir ve anne adayı psikolojik olarak kendini toplayana kadar yeni tedavi ertelenebilir. Fakat anne adayının yaşı 35 ve üzerinde ise, yumurtalık rezervlerinin durumu iyi değilse tedavi için verilen sürenin olabildiğince kısa tutulması gerekmektedir.