Hamilelik Esnasında Fazla Şişman Olmak

Hamilelik esnasında fazla şişman olmak siz ve yavrunuz için komplikasyonlara neden olabilir. Ne kadar fazla şişman olursanız, hamilelik komplikasyonları yaşama olasılığınız o denli artar. Sadece sıhhatli bir bebeğe haiz olmanıza destek olmak için hamilelik öncesinde ve esnasında yapabileceğiniz şeyler vardır.
Hamilelik esnasında fazla şişman olmak Nasıl anlaşılır?
Fazla şişman olmak, hamilelik öncesi vücut kitle indeksinize (BMI olarak da adlandırılır) bağlıdır. Hamilelik öncesi, hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksiniz anlamına gelir. BMI, boyunuza ve kilonuza dayalı bir hesaplamadır:
Fazla kiloluysanız, vücut kitle indeksiniz hamilelikten ilkin 25.0 ila 29.9’dur. Fazla kilo, kaslarınızdan, kemiğinizden, yağlarınızdan ve sudan gelen fazla vücut ağırlığınız olduğu anlamına gelir. Obezseniz, vücut kitle indeksiniz hamilelikten ilkin 30.0 yada daha yüksektir. Obez, fazla oranda vücut yağınız olduğu anlamına gelir. BMI’nizi bulmak için bu BMI hesaplayıcısını kullanın yada doktorunuzla görüşün.
Fazla şişman yada obez olmak ne tür gebelik komplikasyonlarına neden olabilir?
Hamilelikten ilkin aşırı kiloluysanız yada obezseniz, sıhhatli kilodaki bayanlara nazaran hamile kalmakta mesele yaşama olasılığınız daha yüksektir. Aşırı kiloluluk, in vitro fertilizasyon (IVF olarak da adlandırılır) isminde olan doğurganlık tedavisini etkileyebilir. IVF, ondan sonra rahminize yerleştirilen bir embriyo (döllenmiş yumurta) oluşturmak için bir laboratuarda bir yumurta ve spermin birleştirilmesidir. Vücut kitle indeksiniz ne kadar yüksekse, IVF’ye hamile kalma olasılığınız o denli azdır.
Ultrasonlarınız esnasında olduğu benzer biçimde testlerde de bazı problemleriniz olabilir. Ultrason, bebeğinizin rahimdeki resmini göstermek için ses dalgaları ve bilgisayar ekranı kullanan doğum öncesi bir testtir. Fazlaca fazla vücut yağına haiz olmak bebeğinizi ultrasonla görmeyi zorlaştırabilir. Doğum esnasında bebeğinizin kalp atış hızını denetlemek, obezseniz daha zor olabilir.
Hamilelik esnasında aşırı şişman yada obezseniz, şu komplikasyonları yaşama olasılığınız daha yüksektir:
Yüksek gerilim, preeklampsi ve kan pıhtılaşma sorunları görülebilir. Yüksek gerilim, kanın kan damarlarının duvarlarına karşı kuvvetinin oldukça yüksek olduğu zamandır. Preeklampsi, hamileliğin 20. haftasından sonrasında yada hamileliğin derhal arkasından ortaya çıkabilen bir durumdur. Hamile bir kadının yüksek tansiyonu olduğu ve böbrekleri ve karaciğeri benzer biçimde bazı organlarının muntazam çalışmadığını belirttiği zamandır. Pıhtılaşma sorunları, kanın bir kan damarındaki kan akışını kısmen yada tamamen bloke etmesidir.Gebelik diyabeti oluşabilir. Bazı bayanların hamilelik esnasında geçirdiği bir şeker hastalığı türüdür. Diyabet, vücudunuzun kanda oldukca fazla şeker (glikoz) olmasıdır. Hamilelik esnasında buna haiz olmak, bebeğinizi doğurduktan sonrasında sizi daha yüksek diyabet riski altına sokar. Ek olarak insülin direnci isminde olan daha hafifçe bir biçim için risk altında olmuş olursunuz.Bebeğinizi doğurduktan sonrasında daha sıhhatli şişman bayanlara nazaran hastanede daha uzun süre kalmanız gerekebilir.Sezaryen doğum bebeğinizin, doktorunuzun karnınızda ve rahminizde (rahim) yapmış olduğu bir kesikten doğduğu ameliyattır. Eğer obezseniz, sezaryen esnasında enfeksiyon yada oldukca fazla kan yitirme benzer biçimde komplikasyonlara haiz olma olasılığınız daha yüksektir. Düşük yada ölü doğum ihtimali diğerlerine nazaran daha yüksektir. Düşük, bir bebeğin 20 haftalık hamilelikten ilkin rahimde ölmesidir. Ölü doğum, bir bebeğin anne karnında doğumdan ilkin sadece 20 haftalık hamilelikten sonrasında ölmesidir.Obezseniz, başka komplikasyonlara da haiz olma olasılığınız daha yüksektir:
İdrar yolu enfeksiyonları benzer biçimde hamilelik esnasında enfeksiyonlar olabilir.Uyku apnesi isminde olan bir uyku bozukluğu olabilir. Venöz tromboembolizm olarak adlandırılan tehlikeli bir kan pıhtısı problemi görülebilir. Bu, bir kan pıhtısının kırıldığı ve kanınızdan beyin, akciğerler yada kalp benzer biçimde organlara gittiği zamandır. Bu durum, felce yada kalp krizine neden olabilir. Doğum eylemi esnasında hastaneye daha erken gitme ihtiyacı, daha uzun süre doğum yapma ve doğum eyleminin başlatılmasına gerekseme duyma gerekebilir. Emzirme ile ilgili problemler görülebilir.Doğum esnasında oldukca fazla vücut yağı da bebeğinizin pelvise geçişini engelleyebilir. Hamilelik esnasında fazla şişman olmak yavrunuz için sorunlara neden olabilir?
Hamilelik esnasında fazla şişman yada obezseniz, bebeğinizin aşağıdaki koşullara haiz olma olasılığı daha yüksektir:
Erken doğum ihtimali olabilir. 37 tamamlanmış gebelik haftasından ilkin gerçekleşen doğumdur. Erken doğum yavrunuz için ciddi sıhhat problemlerine neden olabilir.Nöral tüp kusurları (NTD olarak da adlandırılır) dahil doğum kusurları ve kalp kusurları görülebilir. NTD’ler, beyin ve omurganın doğum kusurlarıdır. Doğum kusuru, bir bebeğin doğumda haiz olduğu bir sıhhat durumudur.Gestasyonel diyabetiniz var ise, bebeğinizde nefes alma sorunları, düşük glikoz seviyeleri ve sarılık olabilir. Sarılık, bir kişinin gözlerinin yada cildinin sarı görünmesidir.Sıhhatli bir hamilelik ve sıhhatli bir bebek sahibi olma şansınızı çoğaltmak için ne yapabilirsiniz?
Hamilelikten ilkin hamile kalma kontrolü yaptırın. Bu denetim, hamilelikten ilkin yaptırdığınız tıbbi bir muayenedir. Doktorunuz, sıhhatli beslenmenin yollarını bulmanıza ve hamile kalmadan ilkin zayıflamanıza destek olmak için fizyolojik olarak etken olmanıza destek olabilir. Hamilelikten ilkin kilo vermek hem siz hem de yavrunuz için iyidir. Aşırı şişman yada obezseniz, hamilelik esnasında Nasıl bir yol izlenebileceğiniz mevzusunda doktorunuzla konuşun.
Hamilelik esnasında şişman olmak yukarıda saydığımız sorunlara yol açabileceğinden bu mevzuya ne olursa olsun dikkat edin. İdeal kilonuz hakkında doktorunuzdan data almayı ihmal etmeyin.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir