Koronavirüs ve Hamilelik

Koronavirüs ve Hamilelik

Son günlerde dünyada ve devletimizde hızla yayılan koronavirüs tehditlerine karşı oldukca sıkı önlemler alınmaktadır. Bu süreçten en oldukca etkilenen hamileler için Hem Sıhhat Bakanlığımız hem de Dünya Sıhhat Örgütü emek harcamalar yapmaktadır. Koronavirüs ve hamilelik hakkında devamlı yeni açıklamaları medyadan takip ediyoruz. Bu makalemizde İngiltere’de bulunan Royal College of Obstetricians and Gynaecologists kurumunun 3 Nisan tarihinde Koronavirüs ve Hamilelik hakkında yapmış olduğu tavsiyeleri sizin için derledik.
S: Koronavirüsün hamile bayanlar üstünde Nasıl bir tesiri vardır?
C: Genel olarak, hamile bayanların yeni koronavirüsü geliştirmeleri durumunda öteki sıhhatli yetişkinlerden daha iyi olma olasılığı daha yüksek görünmemektedir. Hamile bayanların büyük çoğunluğunun bir tek hafifçe yada orta derecede soğuk algınlığı / grip benzeri semptomlar yaşayacağı beklenmektedir.
Zatürree benzer biçimde daha şiddetli semptomlar, yaşlı insanlarda, bağışıklık sistemi zayıflamış yada uzun soluklu koşullarda daha yaygın benzer biçimde görünmektedir. Şimdiye kadar, bu enfeksiyonu alan hamile bayanların öteki sıhhatli bireylerden daha ciddi komplikasyon riski altında olduğuna dair bir kanıt yoktur.S: Enfeksiyon teşhisi konulursa koronavirüs bebeğim üstünde Nasıl bir tesiri olacak?
C: Bu oldukca yeni bir virüs olduğundan yeni öğrenmeye başlıyoruz. Düşük yapma riskini artırdığına dair kanıt yoktur.
Ortaya çıkan kanıtlar, hamilelik yada doğum esnasında anneden bebeğe bulaşmanın ihtimaller içinde bulunduğunu göstermektedir. Bunun olası görünmüş olduğu tek bir olay rapor edildi, sadece itimat verici bir halde bebek hastaneden taburcu edildi ve iyi durumda. Daha ilkin bildirilen tüm vakalarda, doğumdan minimum 30 saat sonrasında enfeksiyon bulunmuş oldu. Doğumdan derhal sonrasında koronavirüs gelişen tüm yenidoğan bebek vakalarında bebeğin iyi bulunduğunu vurgulamak önemlidir.Çin’de koronavirüs semptomları olan hanımlarda bazı bebekler erken dünyaya gelmiştir. Koronavirüsün erken doğum eylemine neden olup olmadığı yada bebeğin annenin sağlığını korumak için erken doğup doğmadığı bilinmemektedir.
S: Koronavirüse soruşturma riskimi azaltmak için ne yapabilirim?
C: Yapılacak en mühim şey Sıhhat Bakanlığı talimatlarını takip etmektir. Hamile bayanlar ve evlerdeki öteki insanoğlu için şu tedbirler alınmalıdır:
Siz yada ailenizdeki herhangi biri öksürdüğünde yada hapşırdığında bir mendil kullanın, bunu atın ve ellerinizi sudan geçirin.Koronavirüs semptomları gösteren biriyle temastan kaçının. Bu semptomlar içinde yüksek ateş yada devamlı öksürük bulunur.Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçının.Mümkünse evde çalışın.Kamusal alanlarda büyük ve ufak toplantılardan kaçının, kafe, restoranların, eğlence merkezlerinin ve benzer mekanların şu anda insanların bir araya gelmiş olduğu kapalı alanlarda enfeksiyonların kolayca yayılmış olduğu için kapatıldığını not edin.Arkadaşlarınızla ve ailenizle buluşmaktan kaçının. Telefon, web ve toplumsal medya benzer biçimde teknolojileri kullanarak kontakt halinde olun.Banka benzer biçimde mühim hizmetlere başvurmak için telefon yada çevrimiçi hizmetler kullanın.S. Hamile bayanlar neden savunmasız bir gruptadır?
C: Şimdiye kadar elde ettiğimiz kanıtlara dayanarak, hamile bayanların genel popülasyondan daha çok koronavirüs bulaşma olasılığı vardır. Bildiğimiz şey, bayanların ufak bir kısmında hamileliğin, vücudun ciddi viral enfeksiyonları ele alma şeklini değiştirebileceğidir. Bu, ebelerin ve doğum uzmanlarının senelerdir bildikleri ve uğraşmaya alışkın oldukları bir şeydir. Şimdiye kadar, bu enfeksiyonu alan hamile bayanların öteki sıhhatli bireylerden daha ciddi komplikasyon riski altında olduğuna dair bir kanıt yoktur.Bazı viral enfeksiyonların hamile hanımlarda daha fena bulunduğunu biliyoruz. Şu anda, bunun koronavirüs enfeksiyonu için geçerli olduğuna dair bir kanıt yoktur, sadece mevcut kanıt miktarı şu an oldukça sınırlıdır.
S. Hamileyim, ne yapmam gerekiyor?
C: Tedbir olarak, toplumsal uzaklık mevzusunda devletin tavsiyelerine uymalısınız; halka açık yerlerden uzak durun ve koronavirüs semptomları olan herkesten kaçının.
Üçüncü üç aylık döneminizdeyseniz (28 haftadan fazla hamile iseniz), toplumsal mesafeye ve başkalarıyla teması en aza indirmeye bilhassa dikkat etmelisiniz.
S. Doğum öncesi ve doğum sonrası randevularıma katılmalı mıyım?
C: Evet. İyi olduğunuzda programlanmış rutin bakımınıza devam etmeniz hakkaten önemlidir.Randevularınıza katılmazsanız, koronavirüs bağlamında bile size ve bebeğinize zarar verme riski vardır.Eğer iyiyseniz, doğum öncesi bakımınıza düzgüsel şekilde katılabilmelisiniz. Ihtimaller içinde koronavirüs enfeksiyonu emareleri var ise, rutin ziyaretleri soyutlama süresi bitene kadar ertelemek için cemiyet sağlığı ile iletişime geçmelisiniz.
S. Hamile olduğumda ateş yada öksürük ya da her ikisini birden görülürse ne yapmalıyım?
C: Hamilelikte bir ateş yada öksürük ya da her ikisi birden belirirse, mevcut düzenlemelere uygun olarak izlemeniz ihtiyaç duyulan yalıtım hakkında tavsiye almak için 184 kontakt hattını kullanabilirsiniz. Bununla beraber, lütfen hamilelikte ateşin öteki ihtimaller içinde nedenlerine de dikkat edin. Bilhassa bunlar içinde idrar enfeksiyonları bulunur. İdrar yaparken herhangi bir yanma yada rahatsızlığınız var ise ya da olağandışı vajinal akıntı var ise, bebeğinizin hareketleri hakkında endişeleriniz var ise, daha çok tavsiye sağlayabilecek doktorunuza başvurun.
S. Koronavirüsün hamileliğim üstünde Nasıl bir tesiri olacak?
C: Sıhhat Bakanlığı bayanların sıhhat hizmetleri üstünde fazladan baskı olacağı bu hamilelik esnasında, doğum ve sonrasındaki dönem süresince güvenli bir halde desteklenmelerini ve bakımlarının yapılmasını sağlayacak düzenlemeler yapmaktadır.
S. Doğum tercihlerim koronavirüs pandemisinden etkilenecek mi?
C: Hamileyseniz ve gelecek aylarda doğum meydana getirecek olmanızın bunun stresli ve endişeli bir vakit olması icap ettiğini anlıyoruz. Her yerde doğum birimleri, ek baskıları yönetmek ve bayanların tercihlerini kolaylaştırmak için şu an 24 saat çalışılıyor.Sıhhat hizmetlerinin tüm alanlarında olduğu benzer biçimde, doğum hizmetleri de pandemiden etkilenecektir, sadece birimler, hizmetlerin güvenli bir halde, gereksinim duyulan personel seviyeleri ve gerektiğinde acil bakım sağlama sistemi ile hizmet sağlamak için iş yapmaktadır.
S. Doğum esnasında refakatçimin yanımda olmasını sağlayabilecek miyim?
C: Evet, doğum ve doğum esnasında yanınızda bir doğum refakatçisi bulundurmanız teşvik edilmelidir. Doğum süresince güvenilir bir doğum partnerinin bulunmasının, doğumda bayanların güvenliği ve refahı üstünde mühim bir fark yarattığı bilinmektedir.Refakatçide koronavirüs emareleri var ise, kadının sağlığını korumak için doğum odasına girmelerine izin verilmeyecektir ve size hemşireler destek olacaktır.
S. Koronavirüsüm olabileceğini yada maruz kalabileceğimi düşünüyorsam ne yapmam gerekir?
Hamileyseniz ve şunlardan herhangi birine sahipseniz:
Yüksek ateş
Yeni ve devamlı öksürük
Evde 7 gün kalmalısınız. Eczane yada hastaneye gitmeyin. Evde kaldığınızı söylemek için 184 ile iletişime geçin. Koronavirüs için bir teste ihtiyacınız yoktur. Şu anda, bir tek bir gecede hastaneye kabul edilmesi ihtiyaç duyulan şiddetli semptomları olan kişiler kontrol edilecektir.Bilhassa önümüzdeki 7 gün içinde rutin randevularınız var ise, koronavirüsü düşündüren semptomlarınız bulunduğunu bildirmek için doğum biriminize başvurmalısınız.
Aşağıdaki durumlarda 112’yi aramanız gerekir:
Evde belirtilerinizle baş edemeyeceğinizi hissediyorsanızDurumunuz kötüleşiyorsaBelirtileriniz 7 gün sonrasında düzelmezseİzolasyon döneminiz esnasında kendinizin yada doğmamış bebeğinizin refahı hakkında endişeleriniz var ise, iletişime geçin. Hastaneye gitmeniz gerekip gerekmediği de dahil olmak suretiyle daha çok tavsiye sağlanacaktır.S. Koronavirüsü Nasıl kontrol edeceğim?
C: Koronavirüs enfeksiyonunu teşhis etme süreci hızla değişmektedir. Şu anda, bir tek hastaneye kabul edilmesi ihtiyaç duyulan şiddetli semptomları olan kişiler kontrol edilecektir.
Bir teste ihtiyacınız var ise, hamile olmanıza bakılmaksızın, beraberce aynı şekilde kontrol edilirsiniz. Şu anda, kontrol ağzınızdan ve burnunuzdan alınan örneklerle tespit ediliyor. 
S. Coronavirüsü bebeğime geçirebilir mi?
C: Bu yeni bir virüs olduğundan, doğum yaptıkları vakit kadınlardaki koronavirüs enfeksiyonunun bebeğe geçtiğini gösteren sınırı olan kanıt vardır. Azca sayıda bebeğe doğumdan kısa bir süre sonrasında koronavirüs teşhisi konmuştur, bu yüzden rahimde enfeksiyon olma olasılığı vardır, sadece bulaşmanın doğumdan ilkin mi yoksa derhal sonrasında mı olacağı kati değildir.
S. Bebeğim koronavirüs açısından kontrol edilecek mi?
C: Bebek doğduğunda koronavirüs testiniz pozitifse yada şüphelendiyseniz, yeni doğan bebeklerin bakımı mevzusunda uzmanlaşmış doktorlar (yenidoğan doktorları) bebeğinizi inceleyecek ve teste gerekseme duyup duymadıkları da dahil olmak suretiyle size bakımları mevzusunda tavsiyelerde bulunacaktır.
S. Koronavirüsten şüphelendiğim yada pozitif olması durumunda bebeğimi emzirebilir miyim?
C: Evet. Virüsün anne sütünde taşınabileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur, emzirmenin iyi malum yararları, koronavirüsün anne sütü kanalıyla bulaşma potansiyel risklerinden ağır basar.Emzirmenin ana riski, siz ve yavrunuz içinde yakın temastır. Öksürük yada hapşırma benzer biçimde, bu virüsle enfekte olan ve doğumdan sonrasında bebeğin enfeksiyonuna neden olan damlacıklar içerebilir.
Siz yada başka biri bebeğinizi beslediğinde, aşağıdaki önlemler önerilir:
Bebeğinize, göğüs pompanıza yada biberona dokunmadan ilkin ellerinizi yıkayınEmzirirken bebeğinizde öksürme yada hapşırma önlemek için dikkatli olunEmzirirken, var ise yüz maskesi takmayı düşününHer kullanımdan sonrasında pompa temizliği için önerileri izleyinBebeğinizi mama yada sütle doyurmayı seçerseniz, sterilizasyon yönergelerine sıkı sıkıya bağlı kalmanız önerilir. Yukarıda belirtilen açıklamalar RCOG tarafınca 3 Nisan 2020 Cuma günü gösterilen son olarak değerlendirmelerdir. Her geçen gün ikazlar ve önlemler değiştiğinden yeni açıklamaları dikkatli bir halde takip etmelisiniz. Doğru malum bazı açıklamalar gelişmelere bağlı olarak Koronavirüs ve Hamilelik hakkında geçerliliğini yitirebilir.
Kaynak: Royal College of Obstetricians and Gynaecologists ( Koronavirüs ve Hamilelik )

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir