Hamile Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Normalde olduğu gibi hamilelikte de kişiye özel beslenme programı oluşturmak her zaman daha sağlıklıdır. Kişilerin değerlerine göre beslenmeleri bebek için de onlar için de daha iyi olacaktır. Ama genel olarak et, süt, tahıllar, meyve ve sebze yemeleri gerekmektedir.
İnsanlar arasında genel bir kanı vardır: Hamileler çok yemek yemeli! Bu oldukça yanlış bir bilgidir; hamilelerin yediklerinin miktarı değil, değeri önemlidir. Bazı bitkisel desteklere de ihtiyaç vardır. Taze meyve suları, bitki çayları gibi içecekler de tüketilmelidir. Ayrıca doktorun önerisi doğrultusunda demir hapları da alınabilir.
Hamileliğin ilk 3 ayında bulantı çok yoğun olduğu için kokusu ve tadı keskin olmayan yiyecekler tüketilmelidir. Zencefil çayı içmek de bulantıları azaltacaktır. Mide yanmasının önüne geçmemek için de yatmaya yakın yemek yenmemelidir. Beslenme düzeni de 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Porsiyonlar abartılmamalıdır. Beslenmenin yanı sıra, hamilelik pilatesi ve yoga yapmaya da özen göstermelisiniz. Bunları yapamıyorsanız da yürüyüş veya yüzme yapın. Böylelikle kendinizi daha sağlıklı ve güçlü hissedersiniz.
Hazır gıdalardan, konservelerden, sakatat türlerinden, az pişmiş etlerden, sushi gibi çiğ yapılan etli yemeklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Alkol ve sigara kullanımı kesinlikle olmamalıdır. Bol bol su için; bu normalde de özen göstermeniz gereken bir durumdur. Hamileyken daha fazla özen göstermelisiniz. Tatlı isteğinizi, olabildiğince sağlıklı şekilde karşılayın. Katkı maddesi kullanılarak yapılan ambalajlı tatlılardan kesinlikle uzak durun. Dondurma yemek isterseniz de asla hazır dondurma yemeyin. Güvendiğiniz bir dondurmacıdan almaya özen gösterin.
Kendinizi fazla yemekten uzak tutun. Bir hamilenin günlük kalori ihtiyacı, hamilelik öncesinin 500 kalori fazlasıdır. Bu yüzden doğru kalori ihtiyacınızı tespit etmek adına doktora gidip ölçüm yaptırmanız gerekmektedir.
Eğer şeker ya da tansiyon gibi bir hastalığınız varsa, sizin beslenme düzeniniz çok daha farklı olacaktır. Bu konuda doktorunuzdan destek almayı ihmal etmeyin ve mutlaka özenli davranın.
Genel olarak bu dönemde kendinize yağ değil, vitamin ve mineral depolamanız gerektiğini unutmayın. İhtiyacınız olan şeyler; protein, kalsiyum, karbonhidrat, vitamin ve minerallerdir. Yağ, gerekli oranda olmalıdır; üstüne çıkmamaya dikkat edin. Çünkü fazla yağ almak, sizin için kilo almaktan başka bir şey değildir. Bunun ne size, ne de bebeğinize bir faydası yoktur.
Hamile beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler bunlardan ibarettir. Siz de kendinize ve bebeğinize özen göstermeyi ihmal etmeyin.