
Uzun Süre Aynı Maskeyi Kullananlar, Dikkat! Koronavirüs pandemisinin
Physics of Fluids’te salı günü piyasaya çıkan yeni araştırmada, kullanılmış maskelerin filtreleme etkinliğinin ciddi seviyede azaldığı gözlemlendi.
ABD’deki Massachusetts Lowell Üniversitesi ve Kaliforniya Baptist Üniversitesi’nden araştırmacıların katılımıyla hazırlanan çalışmada, kullanılmış maskelerin küçük damlacıkları kafi şekilde filtreleyemediği tespit edildi.
Araştırmanın yazarlarından Jinxiang Xi, şunları söylemiş oldu:
Kullanılmış ya da yeni olsun, maske takmanın her koşulda daha güvenli olacağını düşünmek oldukça organik. Fakat çalışmamızın sonuçlarına nazaran, kullanılmış maskeler yalnızca 5 mikrometreden daha büyük damlacıkları filtrelemede başarıya ulaşmış olabiliyor. Öte taraftan, 2,5 mikrometrelik parçacıklara karşı etkisiz kalıyor.
Araştırmacılar, bilgisayar modeli yardımıyla yaygınca kullanılan üç kattan oluşan cerrahi maskeleri ve havadaki damlacıkların maske üstündeki hareketlerini inceledi.
Maske kullanılırken havadaki ufak damlacıkların maskenin tüm yüzeyine yayılmış şekilde bulunmuş olduğu gözlemlendi.
Ek olarak maskenin katmanlarının hava akışını mühim seviyede etkilediği, her kullanımda tesirinin değişmiş olduğu açıklandı.
Bilgisayar modellemesine nazaran üç katmanlı yeni bir maske damlacıkların yüzde 65’ini filtreleyebiliyorken, kullanılmış maskelerde bu oran yüzde 25’e kadar düşebiliyor.
Araştırmacılara nazaran maskeler kullanıldıkça üç katmanlı yüzeyin şekli bozulup yıprandığı için filtreleme tesiri azalıyor.
Kaynak: https://www.indyturk.com/
Uzun Süre Aynı Maskeyi Kullananlar, Dikkat!
Cerrahi bir maske takarsanız virüsün solunum yollarınıza girmesini durdurabileceğiniz fikri sezgisel olarak akılcı görünebilir. Peki hakkaten de maske etkin bir çözüm müdür?
Grip sezonu, çoğu zaman güz döneminde başlamış olan sadece bilhassa de Aralık ve Mart aylarını kapsayan bir döneme denk gelir. Salgınları da göz önüne aldığımızda kendimizi korumanın yollarını bulmamız, hem kendi sağlığımız hem de genel olarak cemiyet sağlığı açısından ehemmiyet arz ediyor. Grip aşısı bu anlamda koruyucu bir tedbir olarak önümüzde duruyor olsa da, virüslerin oldukca çeşitli versiyonlarının bulunması ve oldukca acele mutasyona uğruyor olmaları da grip aşısının etkinliğinin de düşük seviyelerde olmasına neden oluyor. Dolayısıyla da insanoğlu enfeksiyondan kaçınmak için deyim yerindeyse eşeği sağlam kazığa bağlayacakları yeni yol ve yöntemler arıyorlar.
You May Also Like: EKMEK YEMEZSENİZ BEDENİNİZE NE OLUR? – İNANMAYACAKSINhttps://www.bizsiziz.com/cerrahi-maskeler-grip-virusune-karsi-korumada-ne-kadar-etkin/