Kordon Dolanması Neden Olur ? Tedavisi ve çözümü Nasıl olur

Kordon dolanması, göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanmasına tıp uzmanları tarafınca verilen bir terimdir. Kordon dolanması hamilelikte yada doğum esnasında ortaya çıkabilir.
Göbek bağları bebeğinizin yaşam deposudur. Onlara gerekseme duydukları tüm kanı, oksijeni ve gıdaları verir. Bebeğinizin göbek kordonu ile ilgili herhangi bir problem oldukça kaygı verici olabilir, sadece kordon dolanması bir çok süre tehlikeli değildir.
Kordon dolanması oldukça yaygındır. 3 bebekten 1’i boyunlarına sarılan kordon ile sıhhatli bir halde doğar.
Kordon dolanmasına ne sebep olur?
Aşağıdaki durumlarda kordon dolanma olasılığı daha yüksek olabilir:
İkizlere hamileysenizAşırı amniyotik sıvınız varsaKordon bağları uzunsaKordonun yapısı zayıfsaKordon dolanmasından kaçınmanın bir yolu yoktur ve asla annenin yapmış olduğu bir şeyden kaynaklanmaz.
Ense kordonları neredeyse asla tehlikeli değildir. Kordon dolanması var ise, bir komplikasyon ortaya çıkmadıkça muhtemelen bebeğinizin doğumu esnasında bir sorun olmayacaktır. Bebek kordonu birden oldukça kez boynuna sarılıp yeniden normale dönebilir.
Kordon dolanması emareleri
Ense kordonunun belirgin semptomları yoktur. Vücudunuzda yada hamilelik belirtilerinizde herhangi bir değişim olmayacaktır. Bir annenin bebeğinin kordon dolanması olup olmadığını anlaması imkansızdır.
Kordon dolanması teşhisi
Enseye kordon dolanması yalnızca ultrason kullanılarak teşhis edilebilir ve o süre bile tespit edilmesi oldukça zor olabilir. Doktorlar, ense kordonunun yavrunuz için herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını ultrasondan belirleyemez.
Hamileliğin erken döneminde ense kordonu teşhisi konulursa paniğe kapılmamak önemlidir. Kordon doğumdan ilkin çözülebilir. Aksi takdirde, yavrunuz gene de güvenle doğabilir. Doktorunun doğum esnasında ihtimaller içinde bir ense kordonunun farkındaysa, bebeğinizin herhangi bir komplikasyon geliştirip geliştirmediğini derhal anlayabilmeleri için fazladan seyretme önerebilirler.
Kordon dolanması önlenebilir mi?
Ense kordonunu önlemenin yada tedavi etmenin bir yolu yoktur. Doğuma kadar bu mevzuda hiçbir şey yapılamaz. Doktorlar, doğan her bebeğin boynunda bir kordon olup olmadığını denetim eder ve çoğu zaman, bebek nefes almaya başladığında bebeğin boynunun çevresinde sıkışmaması için kordonu nazikçe çıkarırlar.
Hamilelik esnasında teşhis edilen bir kordon dolanması var ise, başka bir işlem yapmanız gerekmez. Doktorunuz bebeğin acil doğumunu önermeyecektir. Eğer kan akışını engelleme durumu söz mevzusu ise ve doğum yaklaşmışsa doğumu tavsiye edebilir.
Kordon dolanması komplikasyonları
Kordon dolanmasından meydana gelen herhangi bir komplikasyon oldukça ender görülür. Stres seviyenizi yönetmek önemlidir. Herhangi bir endişeniz var ise hanım doğum uzmanınızla görüşün, böylece zihninizi rahatlatmanıza destek olabilirler.
Çoğu zaman ense kordonlarında ortaya çıkan komplikasyon doğum esnasında ortaya çıkar. Göbek kordonu kasılmalar esnasında sıkışabilir. Bu durum, bebeğinize pompalanan kan miktarını azaltır. Bu, bebeğinizin kalp atış hızının düşmesine neden olabilir.
Doğru seyretme ile doktorunuz bu problemi tespit edebilir ve vakaların çoğunda bebek ense kordonundan herhangi bir komplikasyon olmadan doğar. Bebeğinizin kalp atış hızı düşmeye devam ederse ve daha etkili pozisyonlarda doğum yapmayı denediyseniz, doktorunuz acil sezaryen doğum önerebilir.
Ender durumlarda, bir kordon dolanması ek olarak fetal hareketin azalmasına, gebeliğin erken döneminde ortaya çıkması durumunda gelişmenin azalmasına yada daha zor bir doğuma neden olabilir.
Vakaların çoğunda enseye kordon dolanması anne yada bebek için hiçbir şekilde tehlikeli değildir. Komplikasyonların meydana geldiği ender durumlarda, sıhhat ekibiniz bunlarla başa çıkmak için fazlasıyla donanımlıdır. Bebekler çoğu zaman güvenli bir halde doğarlar.
Kordon dolanmasının önlenemeyeceğini unutmamak önemlidir. Hamilelikte anneden meydana gelen bir kordon dolanması söz mevzusu değildir. Bebeğinize kordon dolanması teşhisi konduysa, en iyisi bu durum için endişelenmemektir. Eklenen stres sizin yada yavrunuz için iyi değildir. Kordon dolanması teşhisine ilişkin endişeleriniz var ise, doktorunuzla kesinlikle konuşun.