Hamilelikte Üzüldüğünüzde Bebeğinize Etkilri Neler Olur?

Bebeğinizin karnınızın içinde ne hissettiği ve yaşamış olduğu, direkt sizinle bağlantılıdır. Şu anda siz onun her şeyisiniz. Onun dış dünyayla olmasıyla birlikte iç dünyasıyla da en yakın teması sizsiniz. Hamilelikte üzüldüğünüzde, sevindiğinizde ne hissediyorsanız yavrunuz ondan etkilenecektir.
Bilim, hamilelik esnasında bebeğinizin de sizin aynı şeyi ve aynı yoğunlukta hissettiğini göstermiştir. Üzüntüden ağlarsanız, yavrunuz de aynı duyguyu hissedecektir. Sanki bu üzüntü ve ıstırap ona aitmiş şeklinde hissedecek.
Gebelik döneminde yavrunuz kendini hayata hazırlamaktadır. California-Irvine Üniversitesi’nde kısa sürede meydana getirilen bir araştırmaya katılan bilim adamlarından Curt A. Sandman, bunu bir anne olarak sizin ona gönderdiğiniz mesajlar vesilesiyle yapıyor diye açıklamıştır. Bu emek harcama, bir annenin duygusal durumunun bebeğinin doğumdan ilkin ve sonrasında gelişimini etkilediğini bulmuştur.
Bu çalışmada bununla beraber bir bebeğin annesinin rahminin içindeyken kendi gelişiminde etken bir katılımcı bulunduğunu bulunmuş oldu. Şu sebeple bu süre zarfında doğumdan sonraki yaşamla ilgili detayları hatırlamaktadır.
Elysia P. Davis ve Laura M. Glynn’in de katılmış olduğu bu çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri de bebeklerin annelerinin duygusal durumunu hissedip yaşayabilmeleridir.
Plasenta, üzüntünün hormonal sinyallerini alır.Bebek büyüdükçe annesinden devamlı mesajlar alır. Bu aşamada bebek plasenta kanalıyla kimyasal sinyaller alır ve bunlar ek olarak annenin duygusal durumuna ilişkin sinyalleri de ihtiva eder.
Anne oldukça üzgünse yada ciddi şekilde depresyondaysa, bebek de bunu yaşar. Ve bu duygusal durum, yaşamının büyük bir bölümünde bebeğin gelişimini etkisinde bırakır. Sandman, uzun solukta depresif bir anneye haiz olmak nörolojik sorunlara ve psikiyatrik sorunlara yol açabilir diyor.
Ek olarak, aynı bilim adamları ekibi önceki bir çalışmada, hamilelikleri esnasında anneleri endişeli olan daha evlatların (çoğu zaman bir depresyon emaresi ) beyin yapılarında belirli farklılıklar bulunduğunu buldu. Bununla beraber, annesinin hamilelik esnasında depresyonda olması uzun solukta bir çocuk için tam olarak ne anlama geldiğini belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır.
Ruh hali değişimlerinin bebeklerin duygusal gelişimi üstünde tesiri vardır.Bir annenin duygusal ve zihinsel durumu, bebeğinin doğumdan ilkin ve sonrasında gelişimini etkileyebilir. Bundan dolayı, en iyi strateji, tedavi edilebilir bir hastalık olan doğum öncesi depresyonu tedavi etmek olacaktır. Sadece bilim adamları, bayanların doğumdan ilkin nadiren ruhsal yada psikiyatrik bir denetim ve değerlendirme talep etmeleri mevzusunda uyarıyor.
Bir annenin gebelik döneminde yapabileceği en iyi şey, dengeli bir duygusal duruma haiz olmak ve sakin hissetmektir. Şu sebeple bu durum, bebeğin muntazam bir halde gelişmesini elde edecektir.
Araştırmaya bakılırsa bebeği en oldukça etkileyen şey annesinin devamlı ruh hali değişimleridir. Bunun sebebi, bebeğin hızla üzüntü yada strese dönüşen devamlı kısa mutluluk atakları yaşadığında kendini güvensiz hissetmesidir. Bu dengesizlikler bebeğin doğumundan ilkin ve sonrasında gelişimini etkisinde bırakır, bu yüzden annenin duygusal olarak dengeli kalması oldukça önemlidir.
Ek olarak bir grup doğum öncesi psikolog, bebeğin annesinin duygularını hissetmenin yanı sıra bebeği belli bir halde etkileyen düşüncelerini de algılamasını sağlar.
Bu anlamda, hamileliği istemeyen bir annenin bebeği, ona karşı hissettiği reddi hissedecektir. Bu, gelecekte bebek için duygusal sorunlara neden olabilir.
İdeal olarak, bebeğinizle aranızda bu kadar yakın bağlar oluşturan bu oldukça mühim aşamada, mümkün olduğunca sakin hissettiğinizden güvenilir olun. Ne pahasına olursa olsun hamilelikte üzüldüğünüzde, stresten ve negatif duygulardan kaçınmaya çalışın. Bunu yapmak için meditasyon, rahatlama egzersizleri ve yogayı deneyebilirsiniz. Çevrenizdeki hepimiz kaygı ve üzüntüden kurtulmanıza destek olabilir.