Grip Bağışıklığı Enfeksiyon ve Aşılamadan Sonrasında Antikor Standardını…

Grip Bağışıklığı, Enfeksiyon ve Aşılamadan Sonrasında Antikor Standardını Etkiliyor
Bilim adamları tarafınca meydana getirilen yeni araştırma; bir kişinin başlıca burun, boğaz, bronşlar ve kimi zaman akciğerleri etkileyen, hafifçe yada ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalık olan influenza virüslerine karşı antikor yanıtının, acıklı bir halde evvelde mevcud bağışıklıkları ile şekillendiğini ve bu yanıtın kalitesinin, aşılanmış yada organik olarak enfekte olan kişilerde farklılık gösterdiğini öne sürüyor. Elde ettikleri sonuçlar, en koruyucu bağışıklık tepkisini tetiklemek için senelik grip aşısı yaptırmanın önemini vurgulamaktadır.
Araştırmacılar, hem influenza enfeksiyonlarından hem de influenza aşılarından sonrasında uyarılan ilk antikorların çoğunun eski B hücrelerinden (antikor salgılayan bir tür beyaz kan hücresi) geldiğini buldular, bu da bağışıklık sisteminin hafızasının, viral bir enfeksiyon üstünde vücudun erken dönemde {nasıl} tepki verdiğinde mühim bir rol oynadığını gösteriyor.Bu antikorlar, bir ferdin çocukluğunda dolaşan bir bakteri yada virüsün değişik alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları diye adlandırılan ‘influenza suşlarına’ karşı, daha yeni suşlara kıyasla daha yüksek reaktivite sergiledi.
Science Translational Drugs dergisinde 10 Aralık 2020’de gösterilen emek verme, evrensel bir grip aşısı üstünde çalışanlara, evvelde mevcud bağışıklığın, enfeksiyon ve aşılamadan sonrasında nötralize edici ve nötrleştirici olmayan antikorların gelişimini ve performansını {nasıl} etkilediğini daha iyi anlamalarını sağlıyor. Etkili herhangi bir evrensel grip aşısı, influenza virüsünün zaman içinde mutasyona uğramayan ve antikorların, enfeksiyonu önlemek için hedef alabilecek “korunmuş” kısımlarını tanımlayan bilim adamlarına bağlı olacaktır.
You May Also Like:  Yalnız birkaç gece bile azca uyumanız beyninize zarar veriyorÇalışmanın ilk yazarlarından Haley Dugan, “En garip olanı, influenza ile etken olarak hasta olan kişilerin, baskın olarak virüsün değişmeyen kısımlarını hedefleyen eski antikorlara haiz bulunduğunu sadece bu antikorların bilhassa nötrleştirici olmayan bölgeleri hedeflediğini bulduk.” dedi. “Bu aynı antikorları farelerde check ettiğimizde, onları gripten koruyamadılar.”
Buna karşılık araştırmacılar, grip aşılarının, virüsün korunmuş sadece nötralize edici bölgelerini hedefleme eğiliminde olan antikorları artırdığını buldular. Bu, aşıların daha koruyucu yanıtlar sağlamak için evvelde mevcud bağışıklığa dayanabileceğini düşündürüyor. Aşılanan bireyler ek olarak virüs üstündeki yeni ve mutasyona uğramış bölgeleri hedefleyen birçok antikor üretti, bu da aşıyla indüklenen(uyarma) bu antikorların daha uyarlanabilir bulunduğunu düşündürdü.
Bağışıklık sistemi belleği, daha ilkin karşılaşılan patojenlere süratli ve hususi bir cevap sağlar. Aşılar, bağışıklık sistemini azca oranda virüse maruz bırakarak çalışır ve bu da B hücrelerinin virüse biyolojik bir bellek geliştirmesine neden olur. Vücut sonrasında aynı virüsle karşılaşırsa, bağışıklık sistemi virüse saldırıp ortadan kaldırması için uyarılır.

Sadece korunmak için, enfekte edici suşun viral proteinleri, tipik olarak aşıda kullanılan suşunkilerle eşleşmelidir. Bellek B hücreleri, kilitlere – viral proteinlere- uyan ve bağlanan anahtarlar gibidir. Bu bellek B hücreleri, on senelerce hayatta kalabilir ve gelecekteki enfeksiyonlara karşı uzun soluklu koruma sağlar. Sadece virüs mutasyona uğrarsa ve mühim seviyede farklıysa, hafıza B hücreleri artık viral proteinleri tanıyamaz ve potansiyel olarak enfeksiyona neden olur.
You May Also Like:  Vücut kokuları neyi gösterir? – 5 İNANILMAZ NEDENBu nedenle insan vücudu, griple evrimsel bir silahlanma yarışına girmiştir. İnfluenza virüsleri her mevsim hızla geliştiğinden ve mutasyona uğradığından, bağışıklık sistemimiz yeni influenza suşları üstündeki viral yüzey proteinlerini tanımada mesele yaşar. Netice olarak, vücudumuz yeni grip çeşitleriyle savaşmak için çoğu zaman eski antikorlara güvenir. Bu, influenza virüsünün yapısı yada işlevi için eleştiri olan bazı kısımlarının değişmemesi ve bağışıklık sistemimize aşina kalması sebebiyle mümkündür.
Araştırmacılar artık, influenza virüsünün değişmeyen spesifik yapısal ve işlevsel parçalarının, antikorların hedef alması için ötekilerden daha iyi bulunduğunu anlıyor. Bu nötralize edici bölgelerden birine bağlanan antikorlar enfeksiyonu önleyebilirken, nötrleştirici olmayan bölgeleri hedefleyen antikorlar çoğu zaman bunu yapması imkansız. Bilim adamları, bir kişinin yaşlarının, influenza virüsüne maruz kalma geçmişinin ve enfeksiyon yada aşılama kanalıyla maruz kalma türünün, bağışıklık sistemi antikorlarının, bir virüs üstündeki nötrleştirici yada nötrleştirici olmayan bölgeleri hedef alıp almadığını şekillendirdiğine inanıyor.
UChicago çalışmasında, bilim adamları büyük bir data açığını ele almaya çalıştılar. İnsanlarda aşılamaya karşı organik enfeksiyondan sonrasında hangi korunan viral bölgeler tercihli olarak hedefleniyor ve evvelde mevcud bağışıklık, nötralize edici ve nötrleştirici olmayan antikorların manzarasını şekillendirmede {nasıl} bir rol oynuyor?
İmmünoloji doktora sonrası araştırmacı Jenna Guthmiller,  “Gribe yakalanmış kişiler için, evvelde mevcud bağışıklık sistemi; onları enfeksiyona yatkın hale getirebilir yada antikorları ‘fena’ yada nötrleştirici olmayan viral bölgeleri hedefliyorsa grip semptomlarının sertliğini artırabilir.” dedi ve
You May Also Like:  Süper Bakteriyi Yenmenin Yolu AranıyorAksine, aşılama büyük seviyede eski ve yeni nötralize edici ve koruyucu antikorları indükleyerek mevsimsel grip aşısı almanın önemini vurgulamaktadır.
İmmünoloji profesörü ve çalışmanın baş yazarı Patrick Wilson, “Bu emek verme, evvelde mevcud bağışıklığın insanlarda influenzaya karşı koruyucu antikor tepkilerini {nasıl} şekillendirdiğini idrak etmek için mühim bir çerçeve sağlıyor.” dedi. “Viral bölgelerin etkisiz hale getirilmesi ve etkisiz hale getirilmesinin engellenmesinin, bir kişinin hastalanma olasılığını direkt etkileyip etkilemediğini belirlemek için daha çok çalışmaya ihtiyacımız var.”
Araştırmacılar şimdi, bu çalışmanın devamı olarak, çocuklarda influenza virüsüne erken maruz kalmanın, bağışıklık tepkilerini daha sonraki yaşamlarında {nasıl} şekillendirdiğini inceliyorlar.
Tercüme: Simge Kara
Kaynak:: sciencemag
/Grip Bağışıklığı, Enfeksiyon ve Aşılamadan Sonrasında Antikor Standardını Etkiliyor/