
Gebelik Zehirlenmesi Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Gebelik zehirlenmesi olarak da adlandırılan preeklampsi, plasentada yaşanmış olan bir sıkıntıdan dolayı anneden bebeğe kafi kan ve oksijen akışının sağlanamamasından meydana gelmektedir. Gebelik zehirlenmesine sebep olan faktörler kati olarak belirlenemiyor olsa da anne adaylarının %6’sında görülme sıklığına haizdir. Gebelik zehirlenmesi lüzumlu takip edeni yapılmadığı takdirde anne ve bebek için dirimsel risk oluşturmaktadır.
Hamilelikte Preeklampsi Sebepleri ve Emareleri
Hamileliğin ilk birkaç ayında plasentaya kan akışı sağlayacak olan damarların yeterince gelişmemesi sonucunda anneden bebeğe kan akışının zayıflaması ve buna bağlı olarak kan basıncının artmasıyla ortaya çıkar. Dirimsel bir riski olan preeklamsiye karşı anne adaylarının dikkat etmesi ihtiyaç duyulan ihtimaller içinde sebepleri şu şekildedir.
İlk gebelik devamlı daha risklidirAnne adayının 18 yaşından minik 40 yaşından büyük olmasıAnne adayının yüksek tansiyonu yada şeker hastalığının olmasıİkiz yada üçüz seçimi çoğul gebeliği olan anne adaylarıKronik böbrek rahatsızlığı olan anne adaylarıAile geçmişinde daha ilkin gebelik zehirlenmesi yaşanmış olan anne adaylarıKanın pıhtılaşmasıyla ilgili problem yaşayan yada buna dair ilaç kullanan anne adaylarıAşırı şişman anne adayları
gebelik-zehirlenmesi
Doktorlar, kati olarak sebebi bilinmese de yukarıdaki belirtilerin preeklampsiyi tetiklediğini düşünmektedir. Bu yüzden de bunlardan herhangi birine haiz olan anne adaylarının hamilelikleri süresince tertipli denetim altında tutulmaları icap ettiğini önermektedir. Risk grubunda olan anne adaylarının aşağıdaki emareleri fark ettiklerinde de derhal doktorlarıyla iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Gebelik Zehirlenmesinin Emareleri
Kısa süreli şuur kaybı ve sonrasında bellek kayıplarıGörmeyle ilgili ansızın ortaya çıkan problemler hatta körlükArtan nefes darlığı şikâyetiMide ve karın bölgesinde şiddetli ağrıYüzde, elde ve ayaklarda ciddi oranda şişlik ve ödemYorgun ve halsiz hissetmeGeçmeyen baş ağrısıBebeğin hareketlerinde fark edilir oranda bir azalmaFarklı sebeplerle benzer belirtilerin yaşanabileceğini bilseniz de en önemlisi geçmeyen baş ağrısı ve bebeğin hareketlerindeki belirgin azalmadır. Bu ikisini gözlemlediğiniz anda direkt doktorunuzla iletişime geçmeli ve gebeliğiniz yakın takibe alınmalıdır. Anne adaylarında gebelik zehirlenmesinin teşhisi için ilk olarak tansiyonunun tertipli takibe alınması gerekmektedir.
gebelik zehirlenmesi
Yirminci haftadan sonrasında tertipli meydana getirilen gerilim ölçümü takiplerinde anne adayının tansiyonu 140/90 mmHg ise hafifçe düzeyde preeklampsi olarak düşünülebilir. Bu durumda anne talibi ve bebek gözlem altında tutulup mümkün olduğunca süreç yavaşlatılmaya çalışılarak anneye magnezyum tedavisi uygulanır. Sadece anne adayının tansiyonu 160/110 mmHg düzeyindeyse bu durum şiddetli preeklampsiyi işaret etmektedir ve doğum en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gebelik zehirlenmesinden şüphelenildiği takdirde tansiyonun haricinde anne adayında takip edilmesi ihtiyaç duyulan birkaç kıymet daha vardır. Bunlar, idrarda protein seviyesindeki artış, kan tahlilleri, böbrek fonksiyon testleri ve göz dibi muayenesi gebelik zehirlemesinin teşhis ve kontrollerinde başvurulacak öteki unsurlardır.
Gebelik zehirlenmesini tedavi edebilecek bir yöntem bulunmadığından aslen doğum tek seçenektir. Bilhassa annenin hayatta kalmasını sağlamak adına kimi süre bebeğin gelişimini tamamlanması beklenemeyerek acil doğum gerçekleştirilir. Gebelik zehirlenmesi yaşayan anne adaylarının doğum sonrasında belli bir süre yoğum bakım ünitesinde kalması gerekebilmektedir. Aynı şekilde gelişimini belli bir seviyede sağlayabilmiş bebeklerin de birkaç ay kuvözde kalmaları muhtemeldir.